sites/default/files/nyheder.jpg

Foredrag R/V Dana II

Torsdag den 6. oktober, kl. 19.00 i Mindbocenteret, Thorsminde

Foredrag ved historiker Bo Poulsen arrangeret af Strandingsmuseum St. George og museets Støtteforening (der serveres kaffe og kage, hvor der må påregnes en betaling).

Jorden rundt med ål og øl - dansk dybhavsforskning med        R/V Dana II, ca. 1920-1930

I de første årtier af 1900-tallet var dansk dybhavforskning førende på verdensplan. Fra 1920-22 udgik der tre store atlanterhavstogter fra Danmark med det primære formål at finde ålens yngleplads, og i 1922 kunne Johannes Schmidt lancere en teori, der stadig er gældende, nemlig at ålen yngler i Sargassohavet mellem Bermuda og Caribien. Desuden fandt forskerne en række helt nye dyrearter på store havdybder, og i 1922 sejlede det nye havforskningsskib, R/V Dana II igennem Panama Kanalen og foretog banebrydende målinger i Stillehavet. Den mest spektakulære ekspedition med Dana II blev imidlertid den 2 år lange jordomsejling fra 1928-30, som Carlsberg Fonden sponsorerede under ledelse af Johannes Schmidt. Jordomsejlingen kombinerede dybhavsforskning, erhvervsfremstød og dansk imagepleje Jorden rundt.

Dette foredrag kaster nyt lys på mellemkrigstidens store videnskabelige ekspeditioner, der noget ufortjent er kommet til at stå i skyggen af de senere jordomsejlinger med Galathea II og Galathea III. Foredraget baserer sig på historiker Bo Poulsens nye bog, Global Marine Science and Carlsberg – The Golden Connections of Johannes Schmidt, (1877-1933), Brill Publishers, (2016).

I 1935 blev Dana II sejlet i sænk i Nordsøen, men en del effekter er siden bjærget og indgår nu i samlingen på Strandingsmuseum St. George i Thorsminde.

Oprettet den 28.09.2016

← Se alle nyheder